Víťazi AMAVET-u hviezdili na 35. ročníku vedeckej súťaže EUCYS

20. septembra 2024

Slovensko opäť zaznamenalo úspech na medzinárodnej scéne stredoškolských vedcov! Na 35. ročníku prestížnej európskej súťaže EUCYS (European Union Contest for Young Scientists) v Katowiciach v Poľsku sa naši mladí vedci Adam Kovalčík a Ľudmila Kvašňovská zaradili medzi elitu z 38 krajín a 90 projektov vďaka svojim inovatívnym vedeckým a technickým riešeniam. Obaja postúpili na EUCYS ako víťazi Festivalu vedy a techniky AMAVET 2023.

Adam Kovalčík, študent Gymnázia v Nových Zámkoch, zaujal a získal 2. miesto s projektom „Dizajn a syntéza nových hemisyntetických parfumérskych zlúčenín založených na furánovej štruktúre z poľnohospodárskeho odpadu“. „Zameral som sa na vývoj nových parfumérskych zlúčenín. Z kukuričného odpadu som vytvoril 23 nových furánových zlúčenín, ktoré môžu byť využité ako vonné látky. Ak by sa proces zindustrializoval, mohli by sa tak vyrábať ekologickejšie a lacnejšie parfémy s až o 2400 % nižšou emisnou stopou,“ vysvetlil Adam. Účasť na EUCYS mu priniesla nové kontakty, nápady a príležitosti na konferencie a študijné pobyty. „Ťažko vybrať jeden konkrétny zážitok, no najviac ma obohatili nové priateľstvá a nezabudnuteľné chvíle počas voľnočasových aktivít a výletov,“ dodal.

Ľudmila Kvašňovská, študentka Lekárskej fakulty Masarykovej univerzity v Brne, predstavila projekt „Potential biomarkers of age-related chronic inflammation“ v kategórii medicína. „Dostala som skvelú spätnú väzbu od hodnotiacej komisie, ktorá mi dala aj návrhy, ako projekt ďalej rozvíjať. Okrem toho som mala príležitosť spoznať ostatných súťažiacich, čo mi prinieslo množstvo nových medzinárodných priateľstiev,“ povedala Ľudmila o svojich skúsenostiach. Za najlepší zážitok označila „farewell party“ posledný deň súťaže, keď po vyhlásení výsledkov opadol stres a všetci si to naplno užili. Výhra ceny CNIC pre ňu znamená: „Skvelý začiatok mojej akademickej kariéry. Budem mať možnosť spoznať prestížne výskumné centrum CNIC v Madride a získať cenné skúsenosti a kontakty.“

Vedúca slovenskej delegácie AMAVET, Mgr. Mária Babinčáková, Ph.D., dodala: „Katowice nás prekvapili svojou krásou. Napriek tomu, že počas celého týždňa pršalo, neovplyvnilo to nadšenie Ľudky a Adama, ktorí s odhodlaním prezentovali svoje výsledky. Účasť na EUCYS nie je len o výhrach, ale najmä o komunikácii a nadväzovaní nových priateľstiev s ľuďmi, ktorí majú podobné záujmy. Tešíme sa na budúci ročník v Rige!“

Sme nesmierne hrdí na úspechy našich talentov a tešíme sa na ich ďalšie, ešte vyššie ciele vo svete vedy a výskumu. Ich odhodlanie a vášeň sú inšpiráciou pre budúce generácie mladých vedcov. Gratulujeme!

Cestu víťazov Festivalu vedy a techniky AMAVET do Katowíc podporilo Združenie priateľov dejín techniky a vynálezov, konkrétne Nadačný fond manželov Tabačikov. Ďakujeme za podporu!

Barbora Cíchová, Koordinátorka súťaže Festival vedy a techniky AMAVET

Digitálna technológia/špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Základné
  • Stredné
  • Pokročilý


Geografická pôsobnosť - krajina

  • Mimo EÚ
  • Slovensko


Druh iniciatívy

Medzinárodná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať