Na európskom finále sa prezentoval slovenský juniorský kyberbezpečnostný tím

30. októbra 2023

Bratislava 30. októbra 2023

Juniorský kyberbezpečnostný tím reprezentoval Slovensko v európskom finále prestížnej súťaž The European Cybersecurity Challenge (ECSC) v nórskom Hamare. Deviateho ročníka sa zúčastnilo 34 tímov z členských štátov EÚ a hosťujúce tímy z Kanady, Gruzínska, Srbska, Kostariky, Singapuru, USA a Spojených arabských emirátov.

Cieľom súťaže je podpora a rozvoj mladých talentov a organizuje ju Agentúra EÚ pre kybernetickú bezpečnosť ENISA. Tímy riešia úlohy z rôznych oblastí, ako webová a sieťová bezpečnosť, mobilná bezpečnosť, krypto hádanky, reverzné inžinierstvo a digitálna forenzia.

 „Team Slovakia tvorí deväť chlapcov a dievča a priemerný vek je 21 rokov. Máme tu vysokoškolákov z bratislavských aj zahraničných fakúlt a jeden junior už pracuje vo verejnej správe,“ hovorí tímová manažérka Alexandra Húsková z Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti. Reprezentačný tím sa pripravoval od marca, pričom členovia boli vybraní z kyberbezpečnostných súťaží.

Zdroj fotografie: ENISA

V celkovom hodnotení sa Team Slovakia umiestnil na 23. priečke, v špecializovanej časti súťaže Útok a obrana (Attack & Defense) bol na výbornom 15. mieste. Pre Slovensko to bol iba druhý rok, kedy vytvorilo súťažný tím a vstúpilo do vysoko odborného a kompetetívneho prostredia.

“Počas súťaže sme sa značne zlepšili v komunikácii a spolupráci, čo považujem za čoraz viac dôležitejší aspekt riešenia problémov, než som si doposiaľ myslel. Popri súťažení sme mali možnosť spoznať rovesníkov, spraviť si nových kamarátov, zažiť časť cudzej kultúry a taktiež ukázať ostatným tú našu,” opisuje súťaž Adam Hadar.

Adam Hadar bol nominovaný do tímu ako účastník národnej kyberbezpečnostnej hry CybeGame: „V konečnom dôsledku považujem ECSC ako jeden z doposiaľ najväčších posunov v mojej hekerskej kariére a som rád, že som dostal možnosť reprezentovať svoju krajinu. Pre budúce talenty je takáto akcia úžasnou motiváciou napredovať s vedomosťami a verím, že pomôže budovať silnejšiu komunitu okolo kybernetickej bezpečnosti na Slovensku.“

Výkonný riaditeľ ENISA Juhan Lepassaar tu poukazuje na významný rozmer budovania kolektívnej odolnosti: „Súťaž rozširuje možnosti nadväzovania kontaktov, ktoré ďalšie generácie potrebujú. Máme povinnosť pomôcť mladým ľuďom nájsť si povolanie, pre ktoré sa najlepšie hodia, aby významne ovplyvnili ochranu digitálnych aktív a údajov a v konečnom dôsledku ochránili celý náš digitálny život.” Trojica víťazných tímov deviateho ročníka The European Cybersecurity Challenge pochádza z Nemecka, Švajčiarska a Dánska.

„Celý svet a Slovensko si uvedomujú strategický význam kyberbezpečnosti a zároveň extrémny nedostatok profesionálov v tejto oblasti. Preto je v  súčasnosti najdôležitejšou úlohou štátov a firiem vzdelávanie a hľadanie

talentov. Digitálna koalícia v tejto oblasti dlhodobo realizuje množstvo aktivít, avšak na to, aby sme v našej krajine zabezpečili skutočne komplexný prístup k tejto problematike, a realizáciu potrebných systémových zmien, je potrebná úzka spolupráca aj so štátom a ďalšími partnermi,“ uzatvára  predseda Digitálnej koalície, Mário Lelovský.
Oficiálnym národným kontaktným bodom súťaže The European Cybersecurity Challenge na Slovensku je Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti. Generálnym partnerom slovenského tímu je Digitálna koalícia – Národná koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky.

Zdroj fotografie: Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti

Digitálne technológie / špecializácia

  • Kybernetická bezpečnosť


Úroveň digitálnych zručností

  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko
  • Európska únia


Typ iniciatívy

Medzinárodná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať