IT sektor hodnotí Programové vyhlásenie novej vlády –  oceňuje najmä komplexný prístup k rozvoju vzdelávania a digitálnej transformácii podnikov

14. novembra 2023

Kľúčoví stakeholderi slovenského IKT sektora združení v Digitálnej koalícii (DK) a IT Asociácii Slovenska (ITAS) reagujú na Programové vyhlásenie vlády (PVV). Vítajú snahy novej vlády o systémový prístup k práci s ľudským kapitálom a rozvoj digitálnych zručností slovenského obyvateľstva. Obzvlášť pozitívne tiež vnímajú, že materiál neprináša len prísľuby, ale aj konkrétne riešenia výziev v oblasti digitalizácie. Zamestnávatelia zároveň ponúkajú vláde aktívnu spoluprácu pri napĺňaní cieľov stanovených v PVV počas celého volebného obdobia. 

Digitálne zručná populácia a dostatok kvalifikovaných ľudí na pozíciách IT špecialistov sú hlavným predpokladom na to, aby naša krajina v digitálnej transformácii spoločnosti uspela a dokázala naplno rozvinúť svoj potenciál. Ten sa prejaví napríklad v podobe zvyšovania produktivity práce a konkurencieschopnosti domácich podnikov, rozvoja inovácií či zvyšovania životnej úrovne obyvateľstva. „Digitálna transformácia podnikov si bude vyžadovať dostupnú kapacitu IT špecialistov v existujúcich, ako aj novovznikajúcich povolaniach. Na úrovni jednotlivca prináša zvýšenie digitálnych zručností lepšie príležitosti na trhu práce, širší výber pracovných ponúk, vyššiu mzdu, flexibilnejšie pracovné podmienky a rýchlejší kariérny postup,“vysvetľuje predseda DK, Mário Lelovský.

Aj z tohto dôvodu najvýznamnejšie organizácie reprezentujúce slovenský IT sektor vítajú strategický materiál priorít novej vlády pre aktuálne volebné obdobie. „Je nespochybniteľné, že IT odvetvie na Slovensku je jedným z najvýznamnejších ťahúňov našej ekonomiky s vysokou pridanou hodnotou a veľkým potenciálom pre budúcnosť. Z predloženého textu programového vyhlásenia je zrejmé, že si to uvedomujú aj predstavitelia novej vlády,“konštatuje prezident ITAS, Emil Fitoš. Zamestnávatelia tiež oceňujú, že politickí predstavitelia sa v rámci PVV pozitívne postavili k výzvam, ktoré Slovensku čakajú už v najbližších rokoch, a tiež to, že okrem prísľubov prinášajú aj konkrétne, realizovateľné, a systémové riešenia. „Vláda sa v rámci programového vyhlásenia zaväzuje k podpore investícií, ktoré zabezpečia nielen zvyšovanie počtu potrebných IT špecialistov, ale aj modernizáciu a rozvoj  celoživotného vzdelávania dostupného pre všetkých obyvateľov bez rozdielu na vek, vzdelanie či región. Tie zabezpečia, že títo ľudia budú mať príležitosť rozvíjať svoje zručnosti a udržať si tak svoje zamestnanie či konkurencieschopnosť na pracovnom trhu. Pozitívne tiež hodnotím konkrétne vyjadrenia podpore Aliancii sektorových rád ako národnému koordinátorovi celoživotného vzdelávania,“ dopĺňa predseda DK, Mário Lelovský. 

Zamestnávatelia oceňujú aj fakt, že materiál počíta s hospodárskym rastom krajiny založeným na inováciách a medzi kľúčové štyri body radí aj nevyhnutnú digitálnu transformáciu slovenských podnikov a verejnej správy. „V oblasti digitalizácie verejnej správy vítame snahu o zlepšenie jej riadenia. V texte sa uvádza, že vláda podporí dokončenie digitálnej transformácie vnútorných procesov verejnej správy, čo považujem za kľúčový predpoklad lepšieho a efektívnejšieho fungovania všetkých štátnych úradov. Za nemenej dôležitú považujem aj implementáciu kvalitných technologických riešení, bez ktorých sa modernizácia verejnej správy nedá uskutočniť,“ zdôrazňuje Fitoš. Inovácie by však podľa PVV malo výrazne pocítiť aj slovenské školstvo. „Vláda hovorí o podpore komplexnej digitálnej transformácii vzdelávania na základných, stredných a vysokých školách, školských zariadeniach i zariadeniach poradenstva a prevencie. Využívanie technológii by tak po novom malo byť aj kľúčovým nástrojom na znižovanie byrokracie a zlepšenie zberu informácii o skutočnom stave nášho školstva,“ spresňuje Lelovský. Ten tiež dodáva, že po dlhých rokoch má vláda ambíciu začať systémovo pristupovať aj k politike návratu kvalifikovaných slovenských občanov pôsobiacich v zahraničí späť na Slovensko. 

IT sektor zároveň pozitívne hodnotí fakt, že vláda sa pri príprave vyhlásenia inšpirovala úspešnejšími krajinami a zohľadnila aj požiadavky odborníkov z praxe. Prioritou stakeholderov je tiež zabezpečiť kontinuálne pokračovanie už realizovaných aktivít zameraných na zlepšovanie digitálnych zručností ohrozených skupín slovenského obyvateľstva. „Na základe úspešne ukončených národných projektov ako sú Digitálny žiak, Ukrajinský žiak, Zlepšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe (Digitálny klub) ponúkame súčasnej vláde, a osobitne ministrovi investícií, našu aktívnu pomoc a spoluprácu pri plnení záväzkov, ktoré vyplývajú z programového vyhlásenia,“ uzatvára predseda DK, Mário Lelovský.

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Odborník na digitálnu oblasť
  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Národná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať