2 roky preklenutia nedostatku zručností: naše hlavné body zo seminára spoločného vytvárania platformy F2F s národnými koalíciami pre digitálne zručnosti a pracovné miesta

31. júla 2023

Dňa 28. júna 2023 sa viac ako 35 zástupcov národných koalícií pre digitálne zručnosti a pracovné miesta z celej Európy osobne zúčastnilo na poldňovom spoločnom tvorivom seminári v Bruseli (Belgicko). Seminár bol prínosný a slúžil aj na zdôraznenie vysokej úrovne digitálnych zručností na vnútroštátnej úrovni, ako aj na úrovni EÚ.

Keďže predsedníčka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová oznámila rok 2023 ako „Rok zručností“, digitálny aspekt nikdy nebol dôležitejší, pričom celý rad iniciatív EÚ sa spúšťa v celej Európe na podporu rozvoja základných a pokročilých digitálnych zručností. Cieľom kampane „Rok zručností“ je pomôcť spoločnostiam, a najmä MSP, riešiť nedostatok zručností v rámci EÚ a podporovať celoživotné vzdelávanie pri zvyšovaní úrovne zručností a rekvalifikácii, ako aj prístup k správnym zručnostiam pre kvalitné pracovné miesta.

Dobrý krok smerom k tomu, aby sa nasledujúce desaťročie stalo viac digitálnym a európskym

Seminár sa začal uvítacími poznámkami Rehany Schwinningerovej-Ladakovej, vedúcej oddelenia spoločnosti GR CNECT, ktorá zdôraznila naliehavú potrebu pokračovať v plnení cieľov digitálneho desaťročia, a to dosiahnuť, aby 80 % občanov EÚ získalo a využívalo aspoň základnú úroveň digitálnych zručností vo svojom každodennom a pracovnom živote a aby sa do roku 2030 dostalo 20 miliónov špecialistov v oblasti IKT do zamestnania.

Digitálne zručnosti patria medzi hlavné body programu Európskej komisie: a v súčasnosti sa združuje obrovské množstvo zdrojov na podporu rozvoja základných aj pokročilých digitálnych zručností prostredníctvom programu Digitálna Európa (pozri 4. kolo verejných výziev v rámci programu DIGITAL, ktoré sa končí 26. septembraZvýšenie digitálnych zručností mladých žiakov (najmä dievčat) a Posilnenie zručností v oblasti polovodičov). Ďalším príkladom tohto zvýšeného úsilia o zabezpečenie toho, aby občania EÚ mohli čo najlepšie využiť príležitosti, ktoré ponúka budúcnosť, je akadémia kybernetických zručností hostiteľskej platformy pre digitálne zručnosti a pracovné miesta.

Po oficiálnych poznámkach vystúpila Vitis Faure Tilgaard, odborná referentka spoločnosti GR CNECT, ktorá zdôraznila niektoré z hlavných úspechov v oblasti digitálnych technológií a zručností za minulý rok a poďakovala zástupcom národných koalícií za ich kľúčovú úlohu pri prekonávaní rozdielov v digitálnych zručnostiach v členských štátoch EÚ aj v roku 2023, ktorý je Európskym rokom zručností.

Interaktívny seminár spoluvytvárania o aktuálnych témach v oblasti digitálnych zručností a pracovných miest

Barbara Quarta, projektová manažérka European Schoolnet, predstavila niektoré hlavné body z uplynulých dvoch rokov činnosti platformy pre digitálne zručnosti a pracovné miesta.

Po nej nasledovalo interaktívne zasadnutie, ktoré sa venovalo najaktuálnejším témam v oblasti digitálnych zručností a pracovných miest. Zástupcovia národných koalícií boli rozdelení na 5 okrúhlych stolov, z ktorých každý mal približne 10 ľudí, pričom každý sa zaoberal hlavnými výzvami a riešeniami v kľúčových témach, ako sú: digitálne začlenenie, ženy a dievčatá v oblasti IKT, kyberneticko-bezpečnostné zručnosti a kybernetická akadémia, umelá inteligencia pre MSP a odborníkov, digitálne zručnosti pre mladých ľudí.

Posledná časť seminára bola vyhradená na prezentáciu výstupov pracovných skupín platformy pre digitálne zručnosti a pracovné miesta s národnými koalíciami. Pracovné skupiny zriadené začiatkom roka 2022 ponúkli zástupcom koalície priestor na výmenu poznatkov a diskusiu o stratégiách v oblasti digitálnych zručností, redakčných a obsahových prístupov s cieľom prezentovať iniciatívy pútavým spôsobom a úspešné činnosti budovania komunity a komunikácie.

Členovia talianskych a lotyšských národných koalícií predstavili výsledky pracovnej skupiny pre stratégiu vrátane odporúčaní pre národné koalície na vyššej a strategickejšej úrovni, ako aj ďalšie kroky a rôzne spôsoby, ako európski tvorcovia politík podporili národnú koalíciu pri plnení tejto úlohy. Členovia národnej koalície zo Španielska, Malty, Portugalska a Luxemburska predstavili niektoré kľúčové iniciatívy v súvislosti so ženami a dievčatami v oblasti IKT v kontexte Content WG.

Vyhliadky do budúcnosti

Udeľovanie európskych ocenení v oblasti digitálnych zručností za rok 2023 predstavuje ďalší spôsob, ako vyzdvihnúť dôležitú úlohu práce v oblasti digitálnych zručností, ktorá sa má uskutočniť v každom európskom regióne, meste a oblasti – a pre každú dotknutú skupinu, či už ide o občanov EÚ vo všeobecnosti, pracovnú silu, odborníkov v oblasti IKT a digitálnych odborníkov alebo študentov, učiteľov a pedagógov.

Existuje niekoľko vynikajúcich iniciatív. Mnohé zaujímavé projekty, ktoré sa uskutočňujú v celej Európe, nám ukazujú, že digitálne zručnosti sú „pre všetkých“ – bez ohľadu na vek, pohlavie, zdravotné postihnutie a polohu.

Dôkazom toho je úspech tohtoročného ročníka udeľovania európskych ocenení v oblasti digitálnych zručností – s 330 kvalitnými projektmi vo všetkých kategóriách. Zoznam ocenených projektov s bliším popisom jednotlivých iniciatív nájdene v článku zo slávnostného odovdzávania cien tu.

Digitálne technológie / špecializácia

  • Umelá inteligencia
  • Kybernetická bezpečnosť
  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Základné
  • Stredné
  • Pokročilý
  • Odborník na digitálnu oblasť


Geografický rozsah - krajina

  • Európska únia


Typ iniciatívy

Inštitucionálna iniciatíva EÚ


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať