Nový Index DESI 2022: Krajiny EÚ sa stále snažia odstrániť medzery v digitálnych zručnostiach

31. augusta 2022

Európska komisia zverejnila 28. júla nové výsledky Indexu digitálnej ekonomiky a spoločnosti (DESI) 2022, ktorý sleduje európsku digitálnu výkonnosť a pokrok, ktorý každý rok dosahujú krajiny EÚ.

Článok a obrázky pôvodne publikované na Core Platform for Digital skills and Jobs.

Správy DESI 2022 sú založené najmä na údajoch za rok 2021 a sledujú pokrok dosiahnutý v členských štátoch EÚ v digitálnej oblasti. Zatiaľ čo členské štáty EÚ dosiahli pokrok vo svojom úsilí o digitalizáciu počas pandémie COVID-19, stále majú problémy s riešením nedostatkov v digitálnych zručnostiach, premenou MSP na digitálne podniky a zavádzaním špičkových sietí 5G. Napriek tomu EÚ vynaložila obrovské úsilie na podporu digitálnej transformácie: s takmer 127 miliardami EUR vyčlenenými na reformy a investície v digitálnom sektore predstavuje Nástroj na obnovu a odolnosť (RRF) bezkonkurenčnú príležitosť na urýchlenie digitálnej transformácie, ktorú EÚ ponúka. a jej členské štáty si nemôžu dovoliť zanedbávať.

Skutočná digitálna transformácia si vyžaduje rozhodný krok vpred pri získavaní digitálnych zručností občanmi. Ľudia bez potrebných digitálnych zručností riskujú, že zaostanú, keďže digitálne technológie sa stávajú nevyhnutnou súčasťou každodenného života a účasti v spoločnosti. Údaje zo správy DESI z roku 2022 ukazujú, že iba 54 % Európanov vo veku 16 – 74 rokov má aspoň základné digitálne zručnosti. Cieľom digitálnej dekády je do roku 2030 aspoň 80 % občanov.

Okrem toho 9 miliónov odborníkov v oblasti IKT v EÚ výrazne zaostáva za cieľom EÚ dosiahnuť do roku 2030 20 miliónov odborníkov a nestačia na to, aby riešili nedostatok zručností, ktorý v súčasnosti pociťujú podniky, malé a stredné podniky a organizácie, a to aj napriek tomu, že 500 000 odborníkov v oblasti IKT vstúpilo do trhu práce v rokoch 2020 až 2021.

Výsledky z roku 2022 ukazujú, že hoci väčšina členských štátov napreduje vo svojej digitálnej transformácii, základné digitálne technológie, ako je umelá inteligencia (AI) a veľké dáta, podniky stále vo veľkej miere nevyužívajú. Nasadenie infraštruktúry pripojenia, najmä 5G, ktoré je nevyhnutné pre vysoko inovatívne služby a aplikácie, musí prísť rýchlo. Fínsko, Dánsko, Holandsko a Švédsko zostávajú lídrami EÚ. Avšak aj tam je prijatie špičkových digitálnych technológií, ako sú AI a Big Data, stále okolo 30 %, čo výrazne zaostáva za cieľom 75 % stanoveným pre digitálnu dekádu do roku 2030. Čiastočne je to spôsobené aj výrazným nedostatkom zručností, ktorý bráni celkovému pokroku a vedie k digitálnemu vylúčeniu.

Napriek tomu existuje celkovo pozitívny trend konvergencie: EÚ naďalej zlepšuje svoju úroveň digitalizácie a členské štáty, ktoré začali na nižších úrovniach, postupne dobiehajú zameškané tým, že sa rýchlejšie rozširujú. Najmä Taliansko, Poľsko a Grécko výrazne zvýšili svoje ratingy DESI za posledných päť rokov tým, že dôsledne investovali a zintenzívnili svoje politické zameranie na digitálne technológie, ktoré boli tiež podporené európskym financovaním.

Ak by ste chceli zistiť, ako jednotlivé krajiny dosahujú skóre v indexe DESI, môžete si prezrieť interaktívnu mapu digitálnych zručností, ktorá obsahuje kľúčové údaje, pohľady a činnosti týkajúce sa digitálnych zručností a pracovných miest v každom členskom štáte EÚ.

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Európska únia


Typ iniciatívy

Inštitucionálna iniciatíva EÚ


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať