Komisia začína štruktúrovaný dialóg s členskými štátmi o digitálnom vzdelávaní a zručnostiach

11. novembra 2021

Digitálna transformácia je jednou z hlavných priorít Európskej komisie a členských štátov EÚ na poprednom mieste európskeho programu. Aby Európa mala skutočný úžitok z digitálnej transformácie, potrebuje kvalifikovanú pracovnú silu, digitálne zdatných občanov a vzdelávací systém, ktorý odráža rastúci význam digitálnych technológií a zručností.

 

Vytvoril Matteo Mirigliano     Uverejnené 

prejave o stave EÚ v roku 2021 prezidentka Ursula Von der Leyenová zdôraznila potrebu štruktúrovaného a efektívneho dialógu na najvyššej úrovni, aby sa to dosiahlo – a  splnili sa ciele digitálnej dekády.  

Komisia 8. októbra 2021 oznámila začatie tohto štruktúrovaného dialógu s členskými štátmi a stanovila plán. Oznámenie nasledovalo po projektovom stretnutí medzi výkonnou podpredsedníčkou Margrethe Vestagerovou, podpredsedníčkou Margaritis Schinasovou a komisármi Mariyou Gabrielovou, Nicolasom Schmitom a Thierrym Bretonom, ktorí vyhlásili, že:   

„Pre našu  digitálnu dekádu sme si stanovili ambiciózne ciele, ako napríklad vybaviť 80 % ľudí základnými digitálnymi zručnosťami a do roku 2030 mať v EÚ zamestnaných 20 miliónov IKT špecialistov. Dosiahneme to len vtedy, ak budeme pracovať ako jeden v EÚ na všetkých úrovniach. Preto sme veľmi radi, že sa začal štruktúrovaný dialóg s plánom opatrení.“  

Dialóg bude prebiehať do konca roku 2022 a bude zahŕňať rôzne úrovne vlád členských štátov a spoločnosti, od vzdelávacích inštitúcií až po súkromný sektor a občiansku spoločnosť. Výsledky budú informovať o konkrétnych iniciatívach na úrovni EÚ o faktoroch umožňujúcich zefektívnenie digitálneho vzdelávania a zručností v nasledujúcom desaťročí. Iniciatívy a výsledky budú oznámené do konca roka 2022.

© Európska únia, 2021. 
   
Zdroj: EK – Audiovizuálna služba

Podrobnosti o novinkách

Digitálna technika / špecializáciaDigitálne zručnostiÚroveň digitálnych zručnostíZákladnéStredne pokročilýPokročiléDigitálny expertGeografický rozsah – KrajinaRakúskoBelgickoBulharskoCyprusRumunskoVidieť viacTyp iniciatívyInštitucionálna iniciatíva EÚ 

Zdieľajte túto stránku

Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať