Ženy v IT: Technológie chcú využívať aj podnikateľky, právničky či farmaceutky

2. mája 2022

Informačné technológie sú stále oblasťou, ktorej dominujú muži. Prístup žien po pandémii sa však mení.

Povodný článok uverejnený na: https://www.zenyvmeste.sk/zeny-v-it-informacne-technologie-podnikatelky-pravnicky-farmaceutky-dievcata-studium?fbclid=IwAR37GDqlyPvl502r1C_gSW5If2yrybnN94s1eubhK8WLrKeJIs20mIxgQZg

Počet žien, ktoré sa zaujímajú o informačné technológie rastie. Ich motivácia sa však po pandémii zmenila. “Vidieť to aj na profiloch žien, ktoré sa hlásia do nášho vzdelávacieho programu. V prihláškach prevažujú ženy, ktoré chcú svoju súčasnú expertízu obohatiť o prehľad v informačných technológiách. Preto medzi absolventkami nášho programu postupne pribúdajú okrem manažérok aj podnikateľky, právničky či farmaceutky,” hovorí pre Ženy v meste Mirka Uhnak, CEO Mini Tech MBA.

V IT stále prevažujú muži

“Pandémia nám vo väčšom meradla ukázala výhody technológií a naučili sme sa ich efektívnejšie používať. Verím, že práve preto nájde ešte viac žien odvahu spraviť ďalší krok – nájsť si vďaka lepšiemu poznaniu technológií aj naplnenú kariéru,” hovorí Mirka Uhnak, ktorá vedie unikátny vzdelávací program určený len pre ženy.

Vznikol v roku 2017 a absolvovalo ho viac ako 160 žien, ktoré chceli posilniť svoje digitálne zručnosti a získať prehľad o informačných technológiách.

Dopyt po technicky zdatných ľuďoch v IT jasne rastie. Ide však stále o odvetvie, ktorému dominujú muži. Európsky priemer absolventiek  informačných a komunikačných technológií predstavuje 20 percent, na Slovensku je to len 12 percent. Podľa Indexu digitálnej ekonomiky, ktorý zverejnila Európska komisia, ženy tvoria iba 18,5 percent odborníčok v tejto oblasti.

Na Slovensku pracuje v IT sektore okolo 13 percent žien z celkoveho počtu ľudí, ktorí sú tu zamestnaní. “Toto číslo za posledné roky mierne vzrástlo, stále je však počet žien pracujúcich v tomto odvetví veľmi nízky,” hovorí pre Ženy v meste Petra Kotuliaková, ktorá vedie občianske združenie Aj Ty v IT

Potvrdzuje, že pandémia zvýraznila výhody IT sektora, ktorý umožňuje pracovať z domu.”Už nie je dôležité, či je váš zamestnavateť v Trenčíne, či v Barcelone, viete byt preňho kvalitnou súčasťou tímu,” hovorí.

Preto aj ich združenie zmenilo prístup a spustilo intenzívne online vzdelávanie. “Hodnotime to veľmi pozitívne. Takto môžeme osloviť ženy naprieč Slovenskom, odpadá im nutnosť cestovať za vzdelaním do kľúčových miest. So získaným vzdelanim a možnosťami vzdialenej práce je tu ideálny priestor na zmenu profesie. Už nie je podstatné, že vo vašom malom meste nie sú žiadne IT firmy. Podstatné je iba to, čo vy dokážete a akú pridanú hodnotu viete zamestnávateľovi priniesť. To je úžasná šanca pre všetky ženy, ktoré boli častokrát limitované aj dochádzaním. Pri dennej starostlivosti o rodinu a deti, ktorá je stále v hlavne na ramenách ženy, museli častokrát voliť pracu, ktorá im neprinášala uspokojenie, a jej jedinou výhodou bolo, že bola v rámci danej obce, mesta,” dodáva Kotuliaková.

Združenie Aj Ty v IT pracuje s dievčatami a ženami v oblasti technológií od roku 2012. Venujú sa dievčatám už od 8 rokov, ale aj stredoškoláčkam i dospelým ženám a učiteľom. “Každá z týchto skupín má samostatné aktivity, ktoré sú pre všetky dievčatá do 19 rokov bezplatné. Našimi akvititami už prešlo takmer 25 000 dievčat a žien,” hovorí Kotuliaková.

Medzinárodný deň žien v IT

Nedostatok žien v IT si pripomíname počas dnešného Medzinárodného dňa žien v IT, ktorý sa oslavuje na celom svete vždy štvrtý štvrtok v štvrtom mesiaci. Na Slovensku ho už od roku 2014 zastrešuje občianske združenie Aj Ty v IT.

Cieľom podujatí v tento deň je predstaviť svet IT a moderných technológií dievčatám vo veku 15 – 19 rokov a priblížiť im, aké možnosti štúdia, práce či podnikania im sektor ponúka. Už v rannom veku totiž dievčatá strácajú motiváciu študovať STEM odbory (veda, technika, inžinierstvo a matematika). 

Práca v IT sektore pritom patrí dlhodobo k jedným z najlepšie finančne ohodnotených a aj najperspektívnejších z hľadiska zamestnateľnosti či udržateľnosti pracovného miesta.

Ženy majú z IT obavy

Bez ohľadu na vek, majú ženy z týchto odborov obavy. “Neistotu žien vnímam na dvoch úrovniach: jednak zvažujú, či je svet technológií pre ne to pravé a súčasne sa obávajú, či dokážu byť jeho plnohodnotnou súčasťou,” vysvetľuje Mirka Uhnak. Aj preto do vzdelávania pridali okrem technických tém aj osobnostný a kariérny koučing, rozvoj komunikačných zručností či networking.

“Otvorene sa rozprávame o strachu aj zmenách a pracujeme na budovaní kompetencií a sebadôvery. Potom už nasleduje len správne prepojenie talentov do oblastí, ktoré dnes v rámci IT máme. Vďaka pestrosti sveta technológií sa odvážim tvrdiť, že si v ňom každá z nás môže nájsť svoje spokojné miesto,” dodáva Mirka Uhnak.

Ženy v IT: Lovelaceová či Lamarrová

História pozná niekoľko významných žien v IT. Prvenstvo v oblasti programátorstva patrí žene. Ada Lovelaceová, anglická matematička a prvá programátorka, sa preslávila detailným popisom fungovania Babbageovho mechanického počítača. Taktiež vytvorila prvý algoritmus spracovateľný počítačom. Predpovedala, že počítače sa v budúcnosti budú používať na riešenie zložitých matematických úloh, komponovanie hudby a kreslenie obrázkov. Na jej počesť pomenovali programátorský jazyk Ada.

Alebo Hedy Lamarrová, najkrajšia žena Hollywoodu, bola geniálnou vynálezkyňou. Práve ona stojí za vynálezmi, ktoré umožnili rozvoj internetu a mobilnej komunikácie.

Prieskumy ukazujú, že záujem o IT pritom rastie, ak majú dievčatá ženské vzory. Spoločnosť Microsoft v rou 2018 oslovila 500 slovenských dievčat a mladých žien a čísla ukázali, že ich záujem o prírodovedné a technické predmety sa takmer zdvojnásobil, keď mali vo svojom okolí pozitívny vzor z odboru.  

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Odborník na digitálnu oblasť
  • Základné
  • Stredné
  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Medzinárodná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať