Učíme sa celý život – nezaspať dobu a systematicky sa celoživotne vzdelávať by malo byť prioritou každého z nás

31. januára 2023

#Automatizácia a #robotizácia v dohľadnom čase spôsobí, že aj na Slovensku mnohé profesie a pracovné miesta zaniknú. Ďalšie sa výrazne zmenia.

V diskusnej relácii #Analýzy24 Televízie #JOJ24 to povedal 1. viceprezident #RÚZ, Mário Lelovský. Zároveň však podľa neho vznikne množstvo nových „profesií budúcnosti“ a práve z tohto dôvodu je preto nevyhnutné, aby sa ľudia na zmeny začali vo vlastnom záujme pripravovať čo najskôr, kľúčovú úlohu zohráva #vzdelávanie a rozširovanie potrebných ?#zručností.?

„Ceny energií či extrémna inflácia. I to sú nepochybne výzvy, ktorým dnes čelia #zamestnávatelia i jednotlivé #domácnosti. Slováci si však musia nutne uvedomiť, že pokiaľ jedného dňa prídu o prácu, a rovnaké pracovné miesto už nezoženú, pretože bude plne automatizované, je to problém. Jedine systematické #celoživotnévzdelávanie ho môže vyriešiť. Jednoducho už čoskoro nebude stačiť, že ste sa niečo v škole raz naučili a máte v tom päť, desať či dvadsaťročnú prax. Ak je vaše povolanie na zozname ohrozených, budete si musieť nájsť nové a čo najskôr sa na jeho výkon odborne pripraviť,“ zdôraznil.

?Celý záznam relácie si pozrite v archíve noviny.sk – spravodajstvo TV JOJ: bit.ly/buducnosttrhuprace

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Miestna iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať