SPŠE na Festivale vedy a techniky 2023

27. októbra 2023

Dňa 20. 10. 2023 sa žiaci SPŠE zúčastnili  prehliadky Festivalu vedy a techniky. Svoje bezprostredné zážitky a dojmy z festivalu nám po návrate sprostredkovali:

Do Košíc sme prišli o 08.00 hod. ráno, dostavili sme sa na pôdu Univerzity Pavla Jozefa Šafárika, kde sa do 9.00 hod. konala registrácia súťažiacich a ich projektov. Následne sme si našli svoj stánok, kde nás už čakal veľký kartón pripravený na poster. O 9.00 hod. sa konalo v aule otvorenie súťaže, kde nás oboznámili s potrebnými informáciami. Urobili sme posledné úpravy a zapli notebooky.

Zastavovali sa pri nás ľudia, ktorých zaujal náš projekt „E-odpad“. Zo začiatku sme boli ešte nervózne, ale čím viac ľudí prichádzalo, tým to bolo lepšie a rozhovorili sme sa.

Do 14.00 hod. komisia obchádzala jednotlivé stánky, zastavili sa aj pri nás. Členovia komisie  nám  projekt pochválili a povedali, že určite by sme mali pokračovať. Súťažili sme v kategórii Environmentálnych vied, no komisia sa vyjadrila, že sme mali byť zaradené do kategórie Informatiky a kvôli nesprávnemu zaradeniu sme nepostúpili. Všetko zlé, je na niečo dobré. A každá skúsenosť, aj tá menej pozitívna, nám ukazuje, ako byť lepší. Odniesli sme si veľa skúsenosti, rád a pochvál. Boli sme sa pozrieť aj na iné projekty žiakov a jeden projekt z našej školy – Marka Čelovského z triedy III. SB, postúpil do celoštátneho kola v Bratislave.“

Marko Čelovský sa na festivale zúčastnil s projektom „Yazda“. Aj on nám sprostredkoval svoje zážitky: „Som veľmi rád, že sa nám s naším projektom – „Yazda“ podarilo postúpiť na celoštátne kolo a že môžem reprezentovať spolu s tímom našu školu na tomto podujatí. Atmosféra súťaže bola super a odborná hodnotiaca komisia bola veľmi priateľská a ich prejavený veľký záujem o náš projekt ma osobne veľmi potešil. Keďže na tomto projekte spolu so svojimi kolegami pracujeme už takmer rok, tak to pre náš celý tím veľa znamenalo.

„Yazda“ je multiplatformová aplikácia na zjednodušenie riadenia a manažmentu autoškôl, dokáže automatizovať väčšinu procesov v autoškolách a šetriť tak ich čas aj peniaze.

Celkovo sa na štátne kolo veľmi tešíme a zlepšujeme viaceré časti projektu od samotného vývoja a funkcionality aplikácie, až po samotnú prezentáciu porote a grafický výzor kiosku.“

Soňa Hurajová, Lucia Rychlíková, Aneta Kuchárová, žiačky III. SA a Marko Čelovský, III. SB

Digitálne technológie / špecializácia

  • Vývoj mobilnej aplikácie
  • Softvér
  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Pokročilý


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Miestna iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať