Európsky deň žien a dievčat v IT

2. mája 2023

Pri príležitosti Medzinárodného Dňa Žien v IT bola v priestoroch UVP TECHNICOM a Katedry počítačov a informatiky organizovaná séria podujatí.

Podujatie bolo oslavou všetkých žien, ktoré pracujú alebo chcú pracovať v IT priemysle. Tento deň bol zameraný na podporu a zvýšenie povedomia o príležitostiach a úspechoch žien v IT.  Účastníčky spoznali zaujímavé osobnosti, dostali nové informácie, ale tiež mali možnosť v rámci rôznych vorkshopov riešiť praktické úlohy a vypočuť si cenné rady od skúsených odborníkov v oblasti IT. Súčasťou boli aj prezentácie o inováciách a trendoch v košickom IT priemysle, či prednáška o digitálnej inteligencii.

Medzinárodný deň žien v IT bol doposiaľ jednou z najväčších organizovaných aktivít organizovaných v UVP TECHNICOM a bol tiež príležitosťou pre takmer 400 účastníčok, ktoré sa spolu zúčastnili organizovaných aktivít v tento deň,  zoznámiť sa a nadviazať nové kontakty nielen so študentkami stredných škôl, ale aj s ďalšími dámami z tohto odvetvia..

Oslavu Medzinárodného dňa žien v IT pomyselne otvorila v UVP TECHNICOM Americká obchodná a priemyselná komora na Slovensku (regionálna pobočka v Košiciach) v rámci Biznis raňajok s panelovou diskusiou. Akcia ponúkla zaujímavé diskusie a množstvo inšpirácie pre ženy, ktoré chcú vylepšiť svoje digitálne zručnosti. Podpora a posilnenie žien v súkromnom a verejnom sektore, aby využívali digitálne technológie, najmä umelej inteligencie, v ich prospech je v najlepšom záujme podnikateľského sektora, ako aj spoločnosti. „Jednou zo spôsobov ako inšpirovať dievčatá a ženy je prezentovať úspešné príbehy, otvorene hovoriť o existujúcich bariérach a predovšetkým o tom, ako nájsť motiváciu a správne nástroje, ak sa žena rozhodne pracovať v odvetví IKT alebo začať podnikať s pomocou digitálnych technológií „, povedala Martina Slabejová, Executive Director of AmCham Slovakia.

Foto (AmCham a UVP)

Následne pre cieľovú skupinu takmer 300 žiačok základných a stredných škôl, ich učiteľov a učiteliek organizovala nezisková organizácia Ženský algoritmus inšpiratívne dopoludnie v UVP TECHNICOM, ktoré bolo nabité zaujímavými prednáškami s predstaviteľkami inovatívnych start-upov z východného Slovenska, rôznymi aktivitami a možnosťami vyskúšať si nielen virtuálnu realitu, obzrieť si 3D tlač, ale aj vidieť ukážky rôznych zaujímavých technológií. „Dievčatám sme predstavili dôvody, prečo sa oplatí ísť študovať technické smery a debatovali sme aj o tom, kde na Slovensku sa možno v STEM odboroch vzdelávať. Mali sme aj popcorn, cukrovú vatu, darčeky a tombolu! :)“.

Hlavným partnerom a sponzorom podujatia bolo Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie.

Foto (Peter Čontoš a UVP)

MDZ v Laboratóriu počítačových sietí, KPI FEI TUKE, Foto (LPS).

Foto (LPS)

Sériu aktivít Európského dňa žien a dievčat v IT uzavrela akcia organizovaná Košice IT Valley – viac info na:

Košice IT Valley (Facebook)

Článok pôvodné prevzatý z https://uvptechnicom.sk/europsky-den-zien-a-dievcat-v-it/

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Odborník na digitálnu oblasť
  • Stredné


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Miestna iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať