Aj seniori idú s dobou – a dobiehajú svoje vnúčatá

27. júna 2023

Nedávno sme písali o možnosti pre seniorov a starších zamestnancov štátnej správy zlepšiť si svoje digitálne zručnosti. Jeden z takýchto kurzov, organizovaných Digitálnou koalíciou – Národnou koalíciou pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky sme absolvovali, aby sme zistili ako vlastne prebiehajú.  Viac sa o kurzoch, o tom, komu sú určené a ako sa na ne prihlásiť, dozviete v tomto článku:

Starší zamestnanci štátnej správy a seniori majú možnosť bezplatne si zlepšiť svoje digitálne zručnosti

Na kurze sme sa stretli aj s Annou Haviarovou, seniorkou, ktorá ich absolvovala prakticky všetky. Ak niekto rozmýšľa, či sa ich má zúčastniť, oplatí sa prečítať si o jej osobných skúsenostiach s nimi.


Ako ste sa ku kurzom pre zlepšenie digitálnych zručností  dostali?

Minulý rok v novembri som našla na internete odkaz, že Digitálna koalícia pripravuje kurzy o digitálnych technológiách pre seniorov. V tejto oblasti sa trochu orientujem a kurz ma veľmi zaujímal – hlavne téma internetu. Chcela som vedieť, čo sa dnes deje. Táto doba veľmi rýchlo napreduje a všetko prechádza do digitálneho prostredia. Zoznámila som sa so základmi internetového prehliadača, s tým, ako nakupovať na sociálnych sieťach, dozvedela sa, čo sú hoaxy.

Absolvovali ste už niekoľko takýchto kurzov. Pre koho sú z vášho pohľadu vhodné?

Z môjho hľadiska sú tieto kurzy veľmi prospešné nielen pre seniorov, ale pre všetkých. Myslím si, že ľudia by sa stále mali vzdelávať v oblasti online priestoru. Sami si už neporadíme, musíme sa aspoň trochu orientovať, ako to funguje. A lektori mali s nami veľkú trpezlivosť. Skutočne klobúk dole. Ku každému pristupovali individuálne, vysvetlili, pomohli, zopakovali. Sú to profesionáli a pôsobili veľmi ľudsky a príjemne.

Na čo je zameraný tento kurz?

Je to akási „nadstavba“ po absolvovaní všetkých kurzov. Zameriava sa na to, čo nám doma nejde, v čom ešte máme rezervy. Ak mi napríklad v nejakej aplikácii nie je niečo jasné, ako cestovanie vlakom, alebo nákup zľavnených lístkov.

Kurz je jednorazový, alebo bude pokračovať?

Prvé kurzy trvali 5 dní a tieto sú jednodňové. Vždy ide o inú tému, napríklad sociálne siete. Kurz trvá niekoľko hodín a lektori sa venujú témam, ktoré nás seniorov zaujímajú, prípadne tomu, s čím potrebujeme poradiť.

Anna Haviarová (napravo) s Janou Mikloškovou, koordinátorkou projektu Zvyšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe (v strede) a ďalšou účastníčkou kurzu.

Anna Haviarová (napravo) s Janou Mikloškovou, koordinátorkou projektu Zvyšovanie digitálnych zručností seniorov a znevýhodnených skupín vo verejnej správe (v strede) a ďalšou účastníčkou kurzu.

Ako prebiehali viacdňové kurzy?

Kurz prebiehal v učebni, každý mal svoj počítač. Premietalo sa na plátno a krokovo nám ukazovali, kam sa máme pohnúť, čo treba stlačiť. Veľa ľudí bolo starších, niektorí na začiatku nevedeli pracovať s internetovým prehliadačom. Vždy sa čakalo, kým všetci neboli na tej istej úrovni, a potom sa pokračovalo.

Čo robiť, ak má nejaký senior záujem o kurz?  Treba sa zaregistrovať, alebo stačí len prísť? A je to zdarma, či treba platiť?

Na Panenskej bola napríklad podmienka byť členom knižnice a za 5-dňový kurz sme platili 10 eur. Keď bola prestávka  a šli sme sa vyvetrať, tak nám zamestnanci knižnice vždy nachystali vodu, kávu, čaj, keksíky. Celé to bolo veľmi príjemné a domácke.

Potrebujete si na takýto kurz priniesť vlastný počítač?

Nebolo  treba nič, všetko fungovalo. Ak ste na kurze ovládania mobilu, samozrejme je vhodné učiť sa na vlastnom.

Mali by ste záujem pokračovať?

Áno, mám veľký záujem, hlavne ak by to bolo vo forme podpory. Človek by mal popracovať na sebe, na tom, čo nás naučili a my by sme prišli už s konkrétnymi vecami, ktoré nám ešte nejdú a s tými by nám pomohli. Presne ako na tomto kurze.

Čo vás na kurzoch najviac oslovilo? V čom vám pomohli?

Dodali mi odvahu nebáť sa v aplikáciách pohybovať. Človek má niekedy obavu, že keď na niečo klikne, urobí zle. Mám teraz väčšie sebavedomie a istotu vo vzťahu počítaču, už sa ho nebojím. Toto mi najviac pomohlo. A určite aj ostatným.

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Základné


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Národná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať