20 rokov Dňa bezpečnejšieho internetu: lepší a bezpečnejší internet pre deti

7. februára 2023

Európska komisia dnes, 7. februára 2023, oslavuje 20. ročník Dňa bezpečnejšieho internetu, ktorý je hlavnou iniciatívou vytvorenou s cieľom posilniť postavenie detí a mladých ľudí na celom svete, aby mohli digitálne technológie využívať bezpečne a zodpovednejšie.

Pre toto „príručné vydanie“ Dňa bezpečnejšieho internetu je teraz k dispozícii verzia stratégie Lepší internet pre deti, ktorá je vhodná pre deti – preložená do všetkých úradných jazykov EÚ a do ukrajinčiny. Popri online hre o digitálnych zásadách vydala aj verziu vyhlásenia o digitálnych zásadách zohľadňujúcu potreby detí, aby sa deti a tínedžerov mohli dozvedieť o svojich právach v digitálnom svete.

V uplynulom roku EÚ zaviedla niekoľko nástrojov, ktoré zahŕňajú opatrenia na ochranu a posilnenie postavenia mladých ľudí na internete. Patrí medzi ne Európska deklarácia o digitálnych právach a zásadách, ktorá obsahuje osobitné záväzky týkajúce sa detí online. V decembri 2022 ho podpísali predsedovia Komisie, Európskeho parlamentu a Rady. Okrem toho sa v akte o digitálnych službách, ktorý nadobudol účinnosť v novembri 2022, zavádzajú prísne pravidlá na ochranu súkromia, bezpečnosti a ochrany maloletých osôb a európska stratégia vytvárania lepšieho internetu pre deti (BIK+) zlepší digitálne služby primerané veku a prispeje k zabezpečeniu toho, aby každé dieťa bolo chránené, posilnené a rešpektované online.

Podpredsedníčka Európskej komisie pre demokraciu a demografiu Dubravka Šuica v tejto súvislosti uviedla: 

„V rámci celej našej práce sa snažíme zabezpečiť, aby sa práva detí uplatňovali online, keďže sa uplatňujú offline. Spájame sily a nápady na lepší a bezpečnejší internet s rovnakými príležitosťami a zaujímavými objavmi pre každé dieťa. Pomáhame budovať digitálne a mediálne zručnosti detí a dospievajúcich spolu s nimi s cieľom zabezpečiť, aby boli v plnej miere a rovnocenne začlenení do digitálnej transformácie v EÚ a na celom svete.“

Komisár pre vnútorný trh Thierry Breton uviedol:

„Po 20 ročníkoch Dňa bezpečnejšieho internetu môže byť EÚ hrdí na to. Vytvorila súbor nástrojov na posilnenie postavenia a ochranu detí a dospievajúcich v celej EÚ a na zabezpečenie toho, aby bola ďalšia generácia digitálne spôsobilá a sebaistá. Budeme naďalej pracovať spoločne na lepšom internete, a to aj na kódexe správania pre návrh primeraný veku, ktorý čoskoro začneme.“

Sledujte oficiálny Deň bezpečnejšieho internetu na Twitteri a Facebooku a sledujte aktivity na sociálnych médiách pomocou hashtagov #SaferInternetDay a #SID2023.

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Základné


Geografický rozsah - krajina

  • Európska únia


Typ iniciatívy

Inštitucionálna iniciatíva EÚ


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať