6 krokov a 30 otázok k tajomstvám kybernetickej bezpečnosti

4. júna 2021

[kc_row use_container=“yes“ force=“no“ column_align=“middle“ video_mute=“no“ _id=“994453″][kc_column width=“12/12″ video_mute=“no“ _id=“178424″][kc_column_text _id=“176684″]

V dňoch 1. a 2. júna 2021 v rámci aktivít IT Akadémia – vzdelávanie pre 21. storočie sa v spolupráci v Digitálnej koalícii uskutočnila popularizačná prednáška s diskusiou o základoch kybernetickej bezpečnosti pre žiakov a učiteľov troch stredných škôl pod názvom 6 krokov a 30 otázok k tajomstvám kybernetickej bezpečnosti. Hlavným vystupujúcim bol Karol Suchánek, špecialista na kybernetickú bezpečnosť a popularizátor tejto dôležitej témy.

Ako prví sa do diskusie zapojili žiaci Strednej priemyselnej školy informačných technológií v Kysuckom Novom Meste za prítomnosti viacerých učiteľov a riaditeľa školy pána Milana Valeka, ktorý aktivitu okamžite podporil. „Veľmi si ceníme, keď medzi žiakov prídu odborníci z praxe. Je to úplne iné, ako každodenné vyučovanie na škole, aj preto sme radi prijali túto možnosť„, povedal riaditeľ Milan Valek. Podujatia sa zúčastnilo vyše 80 žiakov, za prísneho dodržiavania hygienických pravidiel. Poobede podobné otázky riešili žiaci Strednej priemyselnej školy elektrotechnickej v Piešťanoch.

Na druhý deň bola kybernetická bezpečnosť ústrednou témou na Strednej priemyselnej škole elektrotechnickej na Zochovej ulici v Bratislave. Ústrednou preto, že vystúpenie prebiehalo v jednej z tried, avšak škola ho následne streamovala ostatným žiakom do ďalších tried. Na obrázku je výsledné „selfie“ „šoumena“ Karola Suchánka (prvý zľava) s vedením školy, medzi džentlmenmi pani zástupkyňa Vannayová a vpravo pán riaditeľ Beniak. Žiaci – v pozadí – po 1,5 hodinovej diskusii zjavne nezaspali.

Účastníci sa zhodli, že veľkým prínosom prezentácie a diskusie bolo, že často známe zásady, niekedy však aj neznáme novinky v svete informačných hrozieb, potvrdila autorita z praxe. Od otázky, či účastníci majú zmapované svoje stopy v informačnom svete, cez zásady bezpečnosti na internete, odporúčania pre správu hesiel, až po otázky, ako odhaliť „fishing“, ako zabrániť, aby vám niekto neodčítal, čo píšete na klávesnici svojho počítača, ako sa dozvedieť, či sme sa celkom nebadane nestali cieľom hackera, na aké výhražné e-maily reagovať … to všetko bolo súčasťou série otázok a odpovedí. Zaujímavou témou bola otázka roly „etického hackera“, ktorú si môžu žiaci vyskúšať v praxi a pritom si tí šikovnejší môžu ešte privyrobiť. Uvidíme, či po tomto podujatí nejaký „neznámy hacker“ neodstaví školskú Wi-Fi, aby tak narušil vyučovanie? Riaditeľ školy pán Marian Beniak však tvrdí, že ako škola zameraná na informačné a komunikačné technológie, majú svoj informačný svet dobre chránený.

Karol Suchánek: v 16 rokoch ovládal 15 programovacích jazykov a vyvinul svoj prvý bezpečnostný software. Narodil sa na Slovensku, absolvoval SPŠE v Piešťanoch, špeciálny cyber-security program na MIT Boston a tréning s legendárnym Hak5 Group vo Washingtone. Ako freelancer sa stará o súkromie a bezpečnosť firiem a verejne známych osobností. Patrí do tímu expertov Shift2Cloud, ktorý vylepšuje efektivitu a bezpečnosť spoločností. Je držiteľom bezpečnostnej previerky NATO a súdnym znalcom v odbore pre kybernetickú bezpečnosť (viac na www.karolsuchanek.com).

[/kc_column_text][/kc_column][/kc_row]

Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať