TREND: M. Lelovský z ITASu: Ak sa štát nespamätá, pracovný trh zažije katastrofu

2. mája 2022

Vojna na Ukrajine do istej miery ohrozuje tamojší IT sektor, ktorý je pre krajinu veľmi dôležitý. Východný sused je totiž IT veľmocou a sektor potrebuje vytvárať hodnotu a peniaze pre budúcu obnovu vojnou poznačeného štátu. Aktuálna situácia však ovplyvňuje aj Slovensko, kam putujú tisíce ľudí s cieľom nájsť bezpečie, prácu či vzdelanie pre svoje deti.

V mnohých veciach však Slovensko zaostáva. Situáciu na Ukrajine sleduje aj Mário Lelovský, prvý viceprezident IT Asociácie Slovenska (ITAS). Ten v rozhovore pre TREND tvrdí, že treba okamžite zriadiť strategickú krízovú riadiacu skupinu. Okrem toho však spomína aj to, že minister práce obchádza schému mobility a vysvetľuje tiež, prečo samospráva zostala zdesená.

V akom stave je dnes IT sektor na Ukrajine?
Ukrajinci sa na tú situáciu pripravovali skôr a viacero väčších firiem mali už pred útokom nejakú časť ľudí v zahraničí, najmä v Poľsku. Títo ľudia udržiavajú komunikáciu s klientmi, a snažia sa dodržiavať kontrakty, teda výkon ich činnosti sa im na približne 70 percent darí udržať aj napriek prebiehajúcemu vojnovému konfliktu.

Je tu obrovské riziko, a už sa to aj deje, že časť klientov zvažuje ukončenie alebo pozastavenie projektov dodávaných z Ukrajiny. Nie je však vôbec jednoduché nájsť alternatívne kapacity, nakoľko ide o dlhoročné kontrakty a celkovo je IT kapacít nedostatok. 

Teraz sa preto miestna asociácia IT Ukrajina snaží aj s firmami docieliť, aby mali jej pracovníci prístup k práci a mohli pracovať na projektoch, aby sa zmluvné vzťahy neprerušili. Časť zo zamestnancov IT firiem sa z východnej Ukrajiny presunula do západnej Ukrajiny, kde je v súčasnosti okolo 1,2 milióna mužov.

Ďalší krok je, že ak vláda umožní nejakej časti mužov presídliť sa ďalej na západ, tak počítajú s takým scenárom, že sa pridajú k tímu, ktorý sa už v zahraničí nachádza. Máme už aj konkrétny dopyt z ukrajinskej strany a rieši sa, ako im pomôcť. Potrebujú hlavne priestory na prácu a pripojenie na internet a už teraz môžem povedať, že niektorí slovenskí developeri už prisľúbili v tomto smere pomoc.

Všetky firmy sú z hľadiska kapacít a vyťaženosti na tom rovnako?
Každá firma, ktorá fungovala, mala nejaké kontrakty. A teraz niektoré z kontraktov zo dňa na deň padli. Firma, ktorá má 60 až 70 percent kapacity na prácu, teraz nemá na čom pracovať a naopak firma, ktorej kontrakty naďalej bežia, no jej kapacita je možno 30 až 40 percent, pretože má nedostatok ľudí. 

Na Ukrajine preto spravili to, že prepojili firmy, ktorým chýbajú kontrakty s tými, ktorým chýbajú ľudia. Takto spolupracujú aj konkurenčné firmy na jednom projekte, ktorý je živý.

Toto je úžasná vec a podľa mňa, keď to celé prehrmí, tak špeciálne IT firmy z tohto povstanú s takou skúsenosťou a ochotou kooperovať, že to bude veľká celosvetová sila v IT outsourcingu. Toto je niečo, čo je nad rámec predstavy normálnych firiem u nás. U nás si firmy často „kradnú“ špecialistov a dohody o požičaní špecialistu sú väčšinou raritou.

Možno teda povedať, že ukrajinský IT sektor je pre ekonomiku veľmi dôležitý?
Pre Ukrajinu je veľmi dôležité, aby nezastal biznis. Ľudia nemôžu prestať pracovať a zarábať. Hneď po tom, ako všetkých zranených obviažu a zašijú, bude Ukrajina najviac potrebovať peniaze. Môžeme Ukrajine pomáhať akokoľvek, no neskôr budú musieť svoju krajinu obnoviť a na to potrebujú peniaze. 

Najlepšie čo môžu urobiť je, že ľudia, ktorí môžu pracovať, tak aj budú pracovať na diaľku, tvoriť hodnoty a fakturovať. Na Ukrajine silnie hlas verejnej mienky, že by sa malo časti aj mužov umožniť pracovať, aby sa neprerušili dodávateľsko-odberateľské vzťahy, ktoré bude veľmi ťažké obnoviť.

Viac na: https://www.trend.sk/ekonomika/m-lelovsky-itasu-ak-stat-nespamata-pracovny-trh-zazije-katastrofu/2

Článok: Trend

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Odborník na digitálnu oblasť


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Národná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať