IT GALA 2022: Poznáme slovenských technologických „Oskarov“ 2022

31. októbra 2022

Už po dvadsiaty raz sa na spoločenskom podujatí IT GALA odovzdávali prestížne ocenenia. Nominovaní kandidáti súperili o ocenenia v štyroch kategóriách.Medzi ocenenými je aj člen prezídia ITAS Michal Blažej zo spoločnosti LB Studio.

Článk pôvodne publikovaný na: https://itas.sk/it-gala-2022-pozname-slovenskych-technologickych-oskarov-2022/

IT OSOBNOSŤ

IT Osobnosťou roka 2022  sa stal Ivan Makatura, ktorý pôsobí ako generálny riaditeľ Kompetenčného a certifikačného centra kybernetickej bezpečnosti od jeho vzniku v roku 2020. V oblasti informačnej bezpečnosti a riadenia IT pracuje vyše štvrťstoročie. Má mnohoročnú prax ako riaditeľ odboru bezpečnosti v bankách a v nadnárodných konzultačných službách. Ako súdny znalec v odvetví Bezpečnosť a ochrana informačných systémov je zapísaný v Zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov Ministerstva spravodlivosti SR. Je certifikovaným audítorom informačnej a kybernetickej bezpečnosti.

IT PROJEKT

V kategórii IT projekt roka 2022 si ocenenie odnáša CyberGame z dielne Národného centra kybernetickej bezpečnosti SK-CERT. Ide o prvú originálnu slovenskú kyberbezpečnostnú CTF hru (Capture the flag – boj o vlajku). Hra má 10 scenárov s 56 úlohami, pričom úlohy na seba logicky nadväzujú. Zaujímavé sú štyri hracie úrovne. Malvérová analýza vedie hráčov k zisteniu, ako škodlivý kód funguje. Kryptografia a obfuskácia  (zahmlievanie zdrojového kódu) núti hráčov dešifrovať kódované alebo zahmlené informácie. Forenzná analýza ich zasa nabáda hľadať digitálne stopy v nazbieraných dátach. OSINT analýza je analýza otvorených zdrojov a informácii na internete, vedúcich k vlajke. Hra je určená pre programátorov, gamerov, študentov, odborníkov kybernetickej bezpečnosti, učiteľov i širokú verejnosť.

IT PRODUKT 

Odbornú porotu najviac zaujal a titul IT produkt roka 2022 získal LiveAgent spoločnosti Quality Unit, s. r. o. Ide o helpdeskový systém na poskytovanie zákazníckej podpory, ktorý v sebe spája viacero prostriedkov. Efektívne kombinuje do jedného praktického nástroja komunikáciu prostredníctvom emailu, live chatu, sociálnych sietí, zákazníckeho fóra či vstavaného call centra. Pomáha spoločnostiam zvyšovať spokojnosť a lojalitu zákazníka, ktorá sa dá jednoducho odmerať vďaka NPS = Net Promoter Score. Medzi hlavné priority systému patrí najmä rýchlosť vyriešenia problému zákazníka, efektivitu použitých nástrojov, spokojnosť s ponúknutými službami a cenová prístupnosť. Nástroj je určený pre malé a stredné podniky, väčšie spoločnosti či nadnárodné korporácie, ktoré chcú poskytovať špičkový zákaznícky servis a podporu svojim klientom.

IT FIRMA 

Titul IT firma roka 2022 ponesie spoločnosť Capturing Reality s. r. o. Víťaz tejto kategórie vychádza z kvantitatívnych kritérií. Rebríček pripravujú spoločnosti Across Private Investments, FinStat a Digital Visions (Nextech). Hlavné kritérium na zaradenie do rebríčka je príslušnosť firiem do odvetvia informačných a telekomunikačných technológií, ako hlavného predmetu podnikateľskej činnosti. Z týchto firiem bolo vybraných 100 s najvyššou EBITDA, teda ziskom pred zdanením, úrokmi, odpismi a amortizáciou. Vybraté spoločnosti sa následne hodnotili z hľadiska medziročného rastu EBITDA, návratnosti vlastného kapitálu (ROE), návratnosti aktív (ROA) a ziskovej marže.

CENA ČITATEĽOV MAGAZÍNU NEXTECH 

Novinkou medzi oceneniami bola špeciálna Cena čitateľov magazínu Nextech s otázkou: „Ktorá firma alebo osobnosť podľa vás najviac prispela k lepšiemu zvládnutiu pandémie Covid 19 na Slovensku?“ Čitatelia nominovali kandidátov do troch kategórií:

Inovácie

V tejto kategórii zvíťazil Pavol Čekan, zakladateľ a CEO spoločnosti MultiplexDX, ktorá sa zaoberá okrem iného testami na detekciu koronavírusu.

Vzdelávanie

Trofej za túto kategóriu si odniesla nezávislá občianska iniciatíva Dáta bez pátosu, ktorá prispela k objektívnemu vnímaniu údajov o priebehu pandémie

Digitálne technológie 

Cenu v tejto kategórii vyhrala spoločnosť Unilabs Slovensko, s. r. o. za digitalizáciu diagnostických služieb prostredníctvom portálu lab.online počas pandémie Covid 19 na Slovensku.

Ocenenia IT FIRMA, IT OSOBNOSŤ, IT PRODUKT a IT PROJEKT roka 2022 sa udelili vo štvrtok 20. októbra 2022 na slávnostnom podujatí IT GALA  v Edison Parku na Prievozskej ulici v Bratislave.

O nomináciách rozhodla komisia zostavená z IT novinárov a zástupcov profesijných IT organizácií v zložení: Ivan Kopáčik (ISACA), Ján Šebo (CTF), Mário Lelovský (ITAS), Ľubor Illek (Slovensko.Digital), Filip Hanker (Živé.sk), Slavomír Bača (Mentor Partners/robime.it) Ján Lunter (KInIT) a Martin Drobný (NEXTECH).

Výročné podujatie slovenskej komunity informačných technológií IT GALA, ktoré organizuje Digital Visions, vydavateľ magazínov NEXTECH  a portálu NexTech.sk, tento rok moderovala Adela Vinczeová.

Ďalšie informácie: Martin Drobný, mdrobny@nextech.sk

NEXTECH a portál NEXTECH.SK sú vedúce médiá mapujúce oblasť informačných a komunikačných technológií na Slovensku. Vychádzajú vo vydavateľstve Digital Visions, ktoré sa zaoberá aj prieskumami trhu, organizáciou odborných konferencií a ďalšími projektmi na podporu informatizácie. 

 Podujatie podporili: Across Private Investments, o.c.p., a.s. , Aliter Technologies, a.s., ANTIK Telecom, s.r.o. , Asseco Central Europe, a.s., ASUS COMPUTER Czech Republic s. r. o., CDESK / InovaLogic, s.r.o., CGI Slovakia s.r.o., Cisco Systems Slovakia, spol. s r.o., Československá obchodná banka, a.s., DATALAN, a. s., Deutsche Telekom Systems Solutions Slovakia s.r.o., digitWin, s. r. o., Digmia s.r.o., Disig, a.s., DITEC Commerce s.r.o., DNS a.s., organizačná zložka Slovensko, eD system a.s., organizačná zložka Slovensko, e-learnmedia, s.r.o., EMEL BRATISLAVA, s.r.o., ESET, spol. s r.o., Espirit Software Solutions s.r.o., Exclusive Networks Slovakia s. r. o., exe, a.s., For Best Clients, s.r.o., GlobalLogic Slovakia s.r.o., GLOBESY, s.r.o., GOPAS SR, a.s., IBL Software Engineering, spol. s r.o., IBM Slovensko, spol. s r.o., ICZ Slovakia a. s., Innovatrics, s.r.o., InterWay, a. s., IPESOFT, spol. s r.o., KODYS SLOVENSKO, s r.o., Lenovo (Slovakia) s.r.o., LYNX – spoločnosť s ručením obmedzeným Košice, MACROFER, s.r.o., MICROCOMP – Computersystém s.r.o., ORACLE Slovensko spol. s r.o., Orange Slovensko, a.s., ORIWIN, s.r.o., RESCO spol. s r.o., Rittal s.r.o., SecTec, a. s., SFÉRA, a.s., Slovak Telekom, a.s., SOFTEC, spol. s r.o., SOFTIP, a. s., SYNCHRONIX, a.s., Unicorn Systems SK s. r. o., VSL Software, a.s.

(Text + foto: Nextech)

Digitálne technológie / špecializácia

  • Digitálne zručnosti


Úroveň digitálnych zručností

  • Odborník na digitálnu oblasť


Geografický rozsah - krajina

  • Slovensko


Typ iniciatívy

Medzinárodná iniciatíva


Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať