S odborníkom o cybersecurity – 50 prednášok pre stredné školy

20. septembra 2022

V máji a júni 2022 sme pre stredné školy na Slovensku zrealizovali 31 z plánovaného počtu 50 bezplatných prednášok a diskusií s odborníkom s bezpečnostnou previerkou NATO a súdnym znalcom v oblasti kybernetickej bezpečnosti – Karolom Suchánkom. Reakcie študentov, ich pedagógov a riaditeľov potvrdili, že poskytnuté odborné informácie, možná hromadná účasť a záživný neformálny prístup (ktorý nedá účastníkom počas prednášky zaspať) sa osvedčil a preto sme stredným školám ponúkli dokončenie série prednášok od 27. septembra do 15. októbra 2022.

Pre stredné školy to boli dva diely prednášok pre študentov i pedagógov školy, časť škôl si trúfla na obe prednášky:

  1. diel: 20 KROKOV K CYBERSECURITY – rýchlokurz najdôležitejších zásad pre bezpečnú prácu s digitálnymi zariadeniami na internete a skúsenosti, kde robíme chyby, na záver bonusová úloha s možnosťou osobnej konzultácie s odborníkom.
  2. diel: 60 MINÚT O CYBERSECURITY – o organizácii kybernetickej kriminality vo svete, viac o etickom hackerovi – ako začať, praktické skúsenosti s možnosťou vyskúšať si odporúčané postupy a aplikácie na vlastnom mobile.

Prednášky úspešne zrealizované v máji a júni 2022

SOŠ polytechnická Humenné, SPŠ Snina, SPŠ technická Martin, SPŠE Zochova Bratislava, SOŠ podnikania, Strečnianska 20, Bratislava,  SPŠE Hálova Bratislava Bratislava, Gymnázium Kukučínova ul. Poprad, SPŠ technická (Technická akadémia) Spišská Nová Ves, Spoj.škola SNP 16 – o.z. SOŠ Polytechnická Sabinov, SOŠ gastronómie a služieb, Prešov, SOŠ-T Hviezdoslavova 5 Rožňava, SPŠE Brezová 2, Piešťany, Gymnázium Trebišovská 12, Košice, SPŠE Plzenská 1, Prešov, SOŠ IT, Tajovského B. Bystrica, SPŠ Hurbanova B.Bystrica, SOŠ-IT Ostrovského Košice, Spojená škola Kollárova 17  Sečovce, SPŠE Komenského Košice.

Prednášky zrealizované na jeseň 2022

SOŠ technická a agropotravinárska – Műszaki, Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakközépiskola  Rimavská Sobota, SOŠ informačných technológií, Tajovského 30  Banská Bystrica, SPŠ strojnícka „Fajnorka“ Bratislava (dve oddelené prednášky pre študentov aj učiteľov), Gymnázium Ivana Horvátha Bratislava, SOŠ podnikania Strečnianska Bratislava, SPŠE „Adlerka“ Bratislava, Obchodná akadémia Nevädzová ul. Bratislava, Gymnázium Antona Bernoláka Senec, SOŠ IT Hlinická ul. Bratislava, SOŠ elektrotechnická Rybničná ul. Bratislava, Spojená škola Kollárova ul. Sečovce, SOŠ obchodu a služieb Sobrance, Gymnázium Pavla Horova Michalovce, Gymnázium Komenského Trebišov, SOŠ dopravy a služieb Strážske, SOŠ IT Ostrovského ul. Košice, Gymnázium Lorencova ul. Krompachy, SOŠ drevárska Spišská Nová Ves.

Prednášky študentov i učiteľov zaujali: 








Karol Suchánek

V 16 rokoch ovládal 15 programovacích jazykov a vyvinul svoj prvý bezpečnostný software. Ukončil SPŠE v Piešťanoch. Absolvoval špeciálny cyber-security program na MIT Boston a tréning s legendárnym Hak5 Group vo Washingtone. Ako freelancer sa stará o súkromie a bezpečnosť firiem a verejne známych osobností. Medzi jeho klientov patrí T-Systems (teraz Deutche Telekom IT), Národná diaľničná spoločnosť, Microsoft, Boehringer Ingelheim. Patrí do tímu expertov Shift2Cloud, ktorý vylepšuje efektivitu a bezpečnosť spoločností. Je držiteľom bezpečnostnej previerky NATO a súdnym znalcom v odbore pre kybernetickú bezpečnosť. Pôsobí najmä v Čechách a na Slovensku. Viac na www.karolsuchanek.com.

Digitálna koalícia

Popularizačné prednášky sú organizované a financované z rozpočtu Digitálnej koalície – Národnej koalícia pre digitálne zručnosti a povolania Slovenskej republiky v spolupráci s Republikovou úniou zamestnávateľov, ako príspevok k plneniu akčného plánu realizácie stratégie kybernetickej bezpečnosti na Slovensku. Kontakt – manažér projektu: Andrej Bederka, tajomnik@digitalnakoalicia.sk.

Sledujte nás

Mohlo by Vás zaujímať